mandag 17. oktober 2011

Å drive næring

For noen år siden startet jeg opp et eget selskap, og jeg har ikke tenkt å beskrive i detalj alt dere trenger å tenke på i denne sammenheng - for det er stor fare for at jeg glemmer et par veldig viktige ting.

Navn
Hva skal barnet hete?
I prinsippet trenger ikke praksisen din hete noe som helst, men tenker du å markedsføre deg mot offentlig sektor og bedrifter kan det være en fordel å tenke litt rundt dette.
Nå er de fleste navn som har noe som helst med gestalt opptatt, og mens du er i gang kan det også være en ide å både google de navnene du kommer på, sjekke om det finnes noen andre selskaper som heter det samme (sjekk på www.brreg.no) - og prøv gjerne å være litt kreativ. Klarer du ikke det kan firmaet ditt hete "Navn Navnesen Gestaltterapi og bedriftsrådgivning", "NN Consulting" eller noe i den duren.


Problemet du etterhvert kan finne ut, er hvis du ønsker å ha ditt eget domene - så er det gjerne opptatt av andre. Her kan du sjekke på www.domeneshop.no, tast inn navnet du ønsker at nettadressen din skal ha og sjekk om det er ledig. Hvis det er opptatt men ikke i bruk, kan du finne ut hvem som eier det via menyene på domeneshop. Endel domener krever at du må ha et firma å registrere det på, og da trenger du et organisasjonsnummer.

Hvordan type firma? 
Enkeltmannsforetag er det enkleste å opprette, og det koster veldig lite - dette er helt klare fordeler. En ulempe er at du er personlig ansvarlig for firmaet - for deg som gestaltterapeut er nok ikke det en stor fare, men skulle du gå konkurs, kan dine private midler måtte dekke gjelden du har.

Jeg opprettet et NUF, Norsk Utenlandseid Foretak - en selskapsform som har vært veldig populær. Det finnes en rekke selskaper som hjelper deg med dette, og flere av de kan ta regnskapstjenester for deg også. Prisen pleier å være rundt 5.000,- for å opprette selskapet i utlandet, men det betyr egentlig bare at det er et engelsk selskap som har en postadresse og er mer eller mindre fiktivt. Det er viktig å vite at selskapet i england må levere inn noen papirer årlig, og leverandøren din på NUF tjenesten fikser dette for en fast pris hvert år.

Aksjeselskap koster en god del, du kan kjøpe ferdige aksjeselskap - men jeg er ikke sikker på hvordan det fungerer i praksis. Du må ha egenkapital, og den kan brukes som en del av investeringene, men det finnes egne retningslinjer på dette - og du må sette deg godt inn i det. Fordelen med et AS er at du anses som mer seriøs ovenfor større selskaper og offentlige virksomheter.

Det har også vært snakk om et "mini-AS" som skal være et alternativ til NUF, og det kommer jeg nok til å velge selv. Siden jeg har en temmelig allsidig bakgrunn som selger og rådgiver, vil jeg nok opprette et selskap som har mulighet til å skille mellom meg som privatperson og terapeut. Det spekuleres i at selskapsformen vil koste 30.000 å opprette med egenkapital, og at det ikke skal være revisjonsplikt på selskapene med omsetning under 5 millioner per år. Drar du inn mer enn det som terapeut på årlig basis, er det bare å investere i en Jaguar eller to som firmabil...

Hvor skal jeg praktisere?
Dette er jo en viktig del av det å praktisere, og du bør sjekke noen ulike muligheter.

Jeg har noen ideer om dette, og en av dem er selvsagt å praktisere hjemme hos deg selv. Da bør du ha en bolig som er tilrettelagt for dette, det passer dårlig at familien er hjemme mens en klient sitter og gråter i stua. Ha i det minste et rom der du kan praktisere uten å bli forstyrret.

I prinsippet trenger du kun 2 stoler for å kunne gjøre jobben din, og det lar seg vel ordne.

Det finnes en rekke ledige kontorer rundtomkring, i Oslo står mange hundretusener med lokaler ledig, gå litt rundt i området der du ønsker å praktisere og se om det står noe ledig. Forhandle ned prisen eller få en avtale om å kun betale for den tiden som du bruker lokalet. I Oslo sentrum finnes det et alternativt senter som heter Unity, der du kan leie rom per time. Sjekk også om det finnes noen kontorhotell i området du bor.

Har du tenkt å satse skikkelig, kjøp eventuelt en 1-roms leilighet og praktiser derfra. Finner du et sted med lav husleie som har parkeringsmuligheter i nærheten kan du betjene et lån på 1.000.000,- ved å betale ca 5.000 i måneden. Husleie kommer selvfølgelig på toppen, men det krever enten at du legger i egenkapital i selskapet selv, eller går til banken og låner penger. Dette er kanskje mer en opsjon for de som har praktisert en stund.

Drømmen min er selvfølgelig å kunne ha eget kontor i tilknytning mitt eget hus, eller eventuelt leie meg inn et sted i nærheten av der jeg bor - men jeg tror nok det kommer til å bli en start i litt enklere omgivelser.

Budsjett
Bevis for deg selv at du har en plan, det kan synliggjøres ved å sette opp et budsjett. Der bør selvfølgelig alle utgifter og planlagte inntekter være oppført. Hvis du vet hva utgiftene dine kommer til å være, legger du inn alt sammen her. Det vanskelige er å sette et realistisk budsjett på inntekter.
Hvor mange timer i uka har du til disposisjon? Hvordan du skal få fylt opp disse timene kan du vente med til neste ukes markedsføringsmøte...

Hvis du kan praktisere 5 timer i uka, sett opp dette og gang timesprisen din med 5 - så har du et ukesbudsjett. Så ganger du dette med 5 og får omtrent et månedsbudsjett. Når du da vet hvor mye du potensielt kan få av inntekter, setter du en eller annen prosentsats for de første månedene.

La oss si at det kan se omtrent slik ut:
1-3 måned: 25% av ledig kapasitet
4-6 måned: 50% av ledig kapasitet
6-12 måned: 75% av ledig kapasitet
12 måned +: 100% ledig kapasitet + vurdere å utvide arbeidskapasitet.
Det tar sannsynligvis lengre tid å få faste klienter enn det du håper. Men desto flere klienter du har, desto flere er det som anbefaler deg.

Regnskapsfører/Økonomi
Å drive selskap er ikke bare å ta i mot kontanter og tro at det går greit. Du må holde orden på penger ut, ta vare på alle kvitteringer - alt fra kjøp av te og kaffe til å kjøpe deg en PC eller betale leie av lokaler. Det er ikke slik at du lurer noen som helst ved å kjøpe inn ting som du også benytter privat på firmaet, men det er helt klare grenser for hva som ikke kan utgiftsføres.

Det første du må gjøre er å få deg en regnskapsfører, og det er en god ide at du setter deg inn i hva som kreves i forhold til den selskapsformen du har valgt.

Regnskapsåret består av en rekke tidsfrister, det er mye dokumenter som skal sendes inn, og mange av dem er bare formaliteter. Få regnskapsføreren til å gjøre det du ikke klarer selv, men belag deg på å bruke tid på dette også.

Andre tips?
Jeg har sikkert glemt endel her, kom gjerne med kommentarer hvis du ser noe som mangler eller har noen innspill. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar